четвер, 1 серпня 2013 р.

Ганнусівка крокує далі

    Минулого року Ганнусівська сільська рада при підтримці партнерів успішно реалізувала два проекти розвитку місцевого самоврядування (один всеукраїнський, а інший – обласний), завдяки чому було відремонтовано сільський будинок культури. Вочевидь, торішній успіх нітрохи не заспокоїв, а навпаки, окрилив місцеву владу, бо того ж таки 2012-го року Ганнусівська сільська рада подала новий проект на Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування і вдруге поспіль стала переможцем.
   Відтак, у 2013 р. в цьому селі належить реалізувати проект «Запровадження системи роздільного збирання твердих побутових відходів як ефективний механізм співпраці громади і влади». 14 липня в сільському будинку культури — наочному прикладі ефективності залучення ресурсів та вирішення локальних проблем шляхом здійснення інвестиційних проектів — відбулася презентація нового проекту для громади села. Відкриваючи захід, сільський голова Марія Паркулаб якраз зауважила, що ремонтом закладу культури «ми підтвердили давню істину: з кожного по нитці — бідному сорочка».
  «Бідному» в тому сенсі, що з бюджету села, на території якого немає великих виробничих чи комерційних структур, нізащо би не вдалося «викроїти» достатнє фінансування для ремонту. Разом з тим, наголошує пані Марія, новий проект у певному сенсі значно складніший, бо розходиться не лише на виконанні якихось робіт чи придбанні продукції, а й на зміні ментальності населення.
   Детальніше про заплановані заходи і те, що вже вдалося зробити, розповіла керівник проекту, радник голови Тисменицької районної ради Галина Гільтайчук. За кошти загальною сумою 148 тис. грн. (у тому числі 100 тис. грн. з держбюджету, від Фонду сприяння місцевого самоврядування України) передбачається обладнати в селі сім майданчиків для збору сміття, придбати для них 21 контейнер. У проекті значна роль відводиться громаді. На даний час іде формування громадської Екологічної варти, видано буклет «Сортуючи сміття — зберігаємо природу», готується конкурс серед учнівської молоді на тему «Чисте довкілля».
   Роздільне збирання сміття — це актуально. Але що далі? Припустимо, у Ганнусівці люди чемно скидають побутові відходи по ящиках (окремо скло, папір, пластик), а пункт призначення то один — полігон у Рибному. Роздільне збирання передбачає, що наступною стадією має бути переробка відповідної сировини. Заступник керівника виконавчого апарату Тисменицької райради Михайло Королик та голова районної Асоціації селищних та сільських головів, старолисецький голова Анатолій Лущак поділилися з ганнусівською громадою враженнями від побаченого у Польщі, де активно впроваджуються стандарти Євросоюзу, зокрема стосовно повної переробки відходів замість «складування», як це досі відбувається в Україні.
   Упродовж останніх років у Тисменицькому районі запрацювало кілька проектів щодо утилізації ТПВ. Зокрема, ще у 2008 році райрада та п’ять приміських сільських рад виграли проект «Розробка та впровадження інноваційного механізму системи роздільного збирання та вивозу сміття в Тисменицькому районі». Придбано техніку та обладнання, але ж переробних заводів нема, приймальні пункти той вид пластику беруть, той не беруть…

 Але час не стоїть на місці, нагромадження сміття в селах та містах загрожує безпеці життєдіяльності людини, відтак крок за кроком ми мусимо впроваджувати новітні методики. У Ганнусівці уже почали. У презентації крім мешканців села взяли участь заступник голови Тисменицької РДА Олег Мельник, депутат районної ради Ігор Рибіцький, сільські голови кількох сусідніх сіл, підприємці, що виступають партнерами Ганнусівської сільскої ради у впровадженні проекту. Громада сподівається на те, що кошти держбюджету, оті сто тисяч, надійдуть своєчасно.
Володимир Заник
Gannusivka, solid waste, separate collection of waste, recycling and waste disposal, garbage disposal, national design competition